Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 31 март преди 130 години във Видин е роден Жул Паскин

Помним ли Жул Паскин

7
Паметникът на Жул Паскин във Видин
Снимка: Полина Тодорова


На 27 март, от 14:30 часа, в изложбената зала на Дирекция "Държавен архив" Видин с беседа ще бъде отбелязана 130-годишнината от рождението на Жул Паскин. Юлиус Мордехай Пинкас е роден във Видин на 31 март 1885 година. След беседата участниците в събитието ще поднесат венци и цветя пред бюст-паметника на художника в квартал "Калето", съобщават от пресцентъра на Община Видин.

"Парижката школа познава трима гениални по рождение художници: Пикасо, Паскин и Модиляни. Никога няма да узнаем доколко славата на България е била нужна на Паскин, но със сигурност можем да кажем, че той е абсолютно необходим и неотделим от славата на България", припомни в "Посоките на делника" по Радио ВИДИН оценките на специалистите за големия европейски маестро, роден в Българския Северозапад, художникът Красимир Кръстев.

А ето какво още открихме в Уикипедия, свободната енциклопедия
:

Hermine au lit, Снимка: УикипедияЮлиус (Юлий) Мордекай Пинкас (на френски: Julius Mordecai Pinkas), известен повече като Жул Паскин или Паскен (Pascin) е френски художник, роден в България. Роден е на 31 март 1885 година във Видин, в семейството на богат еврейски търговец на зърнени храни. Майка му е от италиано-сръбски произход. През 1892 година семейството се преселва в Букурещ, а 3 години след това Юлий е изпратен да учи във Виена. В периода 1902-1905  Юлиус Пинкас живее във Виена, Мюнхен, Берлин. Учи в художественото училище на Мориц Хейман в Мюнхен, посещава Берлинската академия и заедно с това работи като илюстратор на немските списания "Симплицисимус" и "Югенд".

От 1905 година се подписва Паскин.


В края на декември 1905 година Паскин заминава за Париж като вече известен автор. Във френската столица се сближава и общува с кръга художници, посещаващи "Кафе дю Дом", известни като "домистите". През 1906 година негови карикатури, под псевдонима "Паскин Русчук" са публикувани в списание "Българан", а на следващата година Паскин урежда първата си самостоятелна графична изложба в Берлин, в галерията на Паул Касирер. През 1908 година посещава парижките частни академии и излага свои рисунки на Есенния салон. Той е бил една от най-ярките фигури в космополитния артистичен кръг на Монпарнас.

Участва в изложбата "Берлински сецесион" през 1911 година в Ню Йорк и в Салона на независимите в Париж. По време на Първата световна война пътува из Америка и до Куба. Заедно с Макс Вебер прави изложба в "Мунтрос Галери", Ню Йорк, през 1917 година. На 30 септември 1920 година получава американско гражданство и се връща в Париж.

През 1921-1922 пътува до Алжир и Тунис, участва за първи път в "Салон дьо Л'Арене" и отново излага в галерията на Берт Вейл. Следващата година отново показва своя самостоятелна изложба в Америка в "Джозеф Брумър Галери", Ню Йорк. През 1924 година Паскин отново пътува до Алжир и Тунис, усвоява техниката на офорта, участва в колективна изложба в Ню Йорк и устройва самостоятелна изложба в галерия "Пиер", Париж. Следващата година пътува из Италия, представя самостоятелна изложба в Дюселдорф.

През 1927 година участва в колективна изложба в "Американ Арт Галери", Ню Йорк. Показва поредната си самостоятелна изложба в Париж. За да не загуби американското си гражданство, се установява в САЩ. През юни 1928 година се връща в Париж и отново участва в колективна изложба в Ню Йорк. Пътува през 1929 година до Испания, Португалия, Марсилия и отново излага в Париж- в галерията "Бернем-Жьон".

Паскин е бил един от най-големите бохеми на своето време, приятел на Амедео Модилияни, Ърнест Хемингуей, Пикасо и Жорж Папазов. През 1930 година открива две самостоятелни изложби- в Ню Йорк и в Париж. В деня на откриването на изложбата му в Париж- на 2 юни 1930 година, Паскин се самоубива в ателието си. Всички търговци затварят галериите си в траур, като знак за почит към художника.

Творби на Жул Паскин притежават: Националният музей за модерни изкуства в Париж, Националната библиотека в Париж, Музеят за живопис и скулптура в Гренобъл, Музеят за изящни изкуства в Лил, Общинският музей в Камбре, Barnes Collection (Philadelphia),Националната художествена галерия в София.

Атанас Киряков- сценарист и режисьор, между октомври 2006 и октомври 2007 година заснема филм за Паскин в Париж. Лентата разказва за Жул Паскин през очите на Абел Рамбер. При пресъздаването на биографичните моменти от живота на художника е използвана т.н. субективна камера. Абел Рамбер е колекционер и собственик на галерия, най-големия познавач в света на творчеството на Паскин. Във филма са използвани и кадри от архива на голямата френска компания Gaumont-Pathe.

Фоторепортер: Полина Тодорова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Стогодишен юбилей отпразнува Любка Иванова от Станево

100-годишен юбилей отпразнува Любка Иванова от ломското село Станево . Поздравления и подаръци рожденичката получи от кмета на общината Цветан Петров , който уважи юбилея на баба Любка. Освен от градоначалника юбилярката получи поздравления и от  кмета на Станево Милен Милчов, както и от общинската дирекция „Социални дейности и програми за..

публикувано на 20.04.24 в 13:02

Фестивал "Занаяти и култура" се провежда във Видин

Двудневният фестивал "Занаяти и култура" стартира днес във Видин. Откриването се състоя в 11:00 часа във вътрешния двор на крепостта "Баба Вида". От двете страни на пешаходната алея до крепостта са разположени шатрите на занаятчии, кулинари и творци, които вземат участие в събитието. Освен жители на града, щандовете привличат и туристи: "Казвам..

публикувано на 20.04.24 в 12:56

Назначиха служебно РИК във Враца

Централната избирателна комисия определи състава на РИК във Враца, която ще проведе изборите за европейски и национален парламент на 9 юни. Това стана по служебен път, след като в неделя консултациите между политическите партии и коалиции, проведени при областния управител Надя Донкинска не дадоха резултат. За председател е определен юрист Лора..

публикувано на 20.04.24 в 10:05

Конкурс събира творби на тема "Спомени от детството"

Конкурс на тема "Спомени от детството" организира младежкият Интеракт клуб - Видин . Конкурсът е в три категории - рисунка, фотография и поезия, обясни председателят на Интеракт клуб Лора Лозанова : "Идеята за конкурса дойде от вицепрезидента на клуба Светлозара. Избрахме темата за детството, защото според нас е по-обширна и всеки я вижда по..

публикувано на 20.04.24 в 10:00

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от "Уестингхаус"

Днес в АЕЦ "Козлодуй" ще пристигне първата доставка на ядрено гориво от американската компания "Уестингхаус", предназначено за V блок. В посрещането на доставката ще се включи министърът на енергетиката Владимир Малинов, съобщиха от енергийното министерство и поясниха, че е поканен и министър-председателят Димитър Главчев.  В края на 2022 г.  атомната..

публикувано на 20.04.24 в 07:43

Снимката на 19 април 2024 година

Кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков издаде заповед за образуване на 120 избирателни секции  (СИК) на територията на общината за произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент и за Народно събрание на 9 юни, съобщават от местната управа.  В град Видин броят на СИК е 79, а в населените места на общината – 41 бр.  Комисията по..

публикувано на 19.04.24 в 18:05

Съветници предлагат Община Монтана да дотира аптека с работно време до полунощ

Съветници обсъждат предложение за аптека с удължено работно време до полунощ в Монтана . Общината може да бъде партньор и да отпусне до 3000 лева месечно. Предложение за денонощна аптека в Монтана бе внесено преди месеци от съветниците от „Възраждане“.  "Впоследствие проведохме две срещи и в началото донякъде постигнахме..

публикувано на 19.04.24 в 17:45